Ingredience: (6 porcí)
Pečení: 1200 g dýně (oloupané, zbavené dužiny), 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky sušeného oregana, 5 lžic extra panenského olivového oleje.
Dochucení: 500 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce soli, 1 lžička sušeného mletého zázvoru, 1/2 lžičky muškátového oříšku. 2 lžíce Pomerančovo-jablečného čatní (k zakoupení zde: Pomerančovo-jablečné čatní 250 g).
Na ozdobu: Pangritata („Levný parmazán“), opražená dýňová semínka, 1 lžička pomerančovo-jablečného čatní, extra panenský olivový olej na zakápnutí.
Postup:
- Dýni, cibuli a česnek oloupeme. Dýni pokrájíme na větší kousky, cibuli rozčtvrtíme a stroužky česneku lehce rozmáčkneme. Plech vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj všechnu zeleninu, posypeme oreganem a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 35 minut (nebo dokud není zelenina upečená do hněda).
- Upečenou zeleninu přendáme do hrnce a přilijeme teplý vývar. Osolíme, přidáme zázvor, muškátový oříšek a pomerančovo-jablečné čatní a rozmixujeme do jemné konzistence.
- Polévku můžeme podávat posypanou Pangrittatou, opraženými dýňovými semínky a pomerančovo-jablečným čatní. Nakonec zakápneme olivovým olejem.