Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 7 g sušeného droždí, 350 ml teplé vody, 1 lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 6 plátků Sušená rajčata v extra panenském olivovém oleji s kapary, česnekem a oregánem.
Navrch: snítka rozmarýnu, 2 plátky naložených rajčat.
Máslo na vymazání plechu + mouka na vysypání plechu.
Olivový olej na pokapání.
Postup:
- Mouku smícháme se sušeným droždím.
- Do odměrky nalijeme 350 ml teplé vody a smícháme s cukrem a solí, promícháme než se sůl a cukr rozpustí.
- Smícháme suché a mokré přísady a ze všeho vypracujeme těsto. Těsto bude hodné lepkavé a relativně tekuté. To je v pořádku.
- Do těsta přidáme nakrájená sušená rajčata. Těsto ještě jednou promícháme, abychom rajčata zapracovali.
- Těsto necháme vykynout než zdvojnásobí objem cca 1-2 hodiny.
- Připravíme si pečící plech (20×30 cm) s vyššími okraji. Plech vymažeme máslem a trochu pekáč vysypeme moukou aby se focaccia dobře vyndávala po upečení.
- Vykynuté těsto nepropracováváme a rovnou ho dáme z mísy do připraveného pekáče.
- Prsty rozprostřeme těsto do krajů. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout.
- Na těstě uděláme důlky. Rozmarýn rozdělíme na malé snítky a vpícháme ho do těsta. Rajčata pokrájíme na kousky a zamáčkneme do těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 25 minut. Až bude barva zlatavá, můžeme focacciu vyndat.
- Nakonec ještě teplou focacciu pokapeme olivovým olejem.