Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Jablečný páj s ořechy

Ingredience:

Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g másla, 4 lžíce vlažné vody.

Náplň: 700 g oloupaných a jádřince zbavených jablek, 70 g vlašských ořechů, 30 g plátků mandlí, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžičky skořice, 2 lžíce medu, 70 g třtinového cukru.

Sádlo na vymazání formy, cukr na posypání.


Postup:

  1. Máslo si rozehřejeme. Do mísy dáme mouku, sůl, kypřící prášek, moučkový cukr, přilijeme máslo a vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout.
  2. Jablka rozpůlíme a každou půlku rozkrojíme na 3 díly, které následně pokrájíme na malé kousky. Jablka dáme do mísy a ihned vymáčkneme šťávu z citronu a promícháme (aby jablka neztmavla).
  3. K jablkům přisypeme třtinový cukr, nahrubo nasekané oříšky, mandle, skořici a přidáme tekutý med. Vše promícháme.
  4. Formu na páj si vymažeme máslem. 
  5. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme (pracujeme rychle, aby moc nepovolilo a dobře se s ním pracovalo). Plátem těsta překryjeme formu, těsto vymačkáme do formy, okraje dobře přimáčkneme. Válečkem přejedeme shora po okrajích, aby se přebytečné těsto oddělilo a vznikly nám tak hezky zarovnané okraje. Těsto propícháme několikrát vidličkou.
  6. Takto připravenou formu s těstem naplníme jablečnou náplní, uhladíme. Ze zbylého těsta můžeme vykrojit na ozdobu pár lístečků.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut na 170 °C .
  8. Po upečení necháme vychladnout a mírně pocukrujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here