Rubriky
Recepty Maso Ostatní maso

Králík dušený na víně a kořenové zelenině

Ingredience: (4 porce)

4 ks králíka (2 stehna, 2 přední nohy), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru moučky, 1 lžička rajčatového protlaku, 2 lžíce sádla, 2 dcl bílého suchého vína (které Vám chutná),  1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu.

Zelenina: 1 velká mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, kousek celeru bulvy, 1 velká cibule. 

Hmoždíř: 4 kuličky nového koření, 6 kuliček jalovce, 1/2 lžičky kuliček koriandru, 1/2 lžičky kmínu, 1 vrchovatá lžička mořské hrubozrnné soli, 10 kuliček mletého pepře, 2 lžíce olivového oleje.


Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Nové koření, jalovec, koriandr, kmín, pepř a sůl dáme do hmoždíře a rozdrtíme. Přidáme olivový olej, abychom docílili husté pasty. Tuto pastu vmasírujeme do kousků králíka ze všech stran a poprášíme moukou.
  3. Do litinového hrnce dáme sádlo a kousky králíka zprudka osmahneme ze všech stran. Králíka vyndáme vedle na talíř.
  4. Na výpeku v hrnci orestujeme zeleninu (pokud je hrnec suchý, sádlo ještě přidáme). Přidáme protlak a cukr a ještě rychle osmahneme.
  5. Vložíme králíka, přidáme tymián a rozmarýn a zalijeme vínem. Dolijeme vodou, aby byly kousky králíka téměř ponořené.
  6. Pečeme přikryté poklicí asi 2,5 hodiny na 160 °C.
  • TIP: Králík se hodí podávat s bramborovým nebo zeleninovým pyré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here