Ingredience: (4 porce)
700 g brambor, 2 velké cibule (350 g), 6 stroužků česneku (50 g), 400 ml 12% smetany, 200 g zakysané smetany, 130 g sýru cheddar, sůl, sušené oregano.
150 g dipu z pečených paprik (k zakoupení zde: Dip z pečených paprik – Jemný 150 g, Dip z pečených paprik – Pálivý 150 g).
Olivový olej na vymazání formy.
Naše výrobky použité v receptu
Postup:
- Brambory (pokud jsou pěkné) i se slupkou nakrájíme na tenké plátky.
- Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Česnek pokrájíme tenké plátky. Sýr nastrouháme najemno.
- Menší zapékací formu o rozměrech 18×25 cm vymažeme olejem.
- Na dno formy vyskládáme brambory, které lehce osolíme. Na ně poklademe plátky cibule a česneku, potřeme paprikovým dipem a posypeme sýrem a oreganem. Takto opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny (jsou to asi 3 vrstvy). Zakončíme brambory posypané sýrem.
- V misce rozšleháme 12% smetanu se zakysanou smetanou a brambory zalijeme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 45-60 minut.
TIP: Brambory můžeme podávat jako přílohu nebo jako hlavní chod doplněný salátkem.