Ingredience: (8 ks)
Těsto: 500 g hladké mouky, 6 lžiček třtinového světlého cukru, 2 lžičky soli, 8 g sušeného droždí, 250 ml vlažné vody, 6 lžic olivového oleje, 3 lžičky mletého zázvoru.
Olej na vymazání mísy.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku.
- Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr, sůl a sušenou červenou řepu. V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme vodu a olej.
- Uhněteme vláčné těsto a z těsta vytvarujeme bochánek, který vložíme do mísy lehce vymazané olejem.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme kynout 1,5 hodiny.
- Po vykynutí přesuneme na mírně pomoučený vál a ještě jednou zlehka zpracujeme.
- Těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí a vyvarujeme bochánky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Položíme je dostatečně od sebe, protože v troubě nabydou.
- Zlehka je potřeme olejem a přikryjeme potravinářskou fólií nebo kuchyňskou utěrkou a necháme ještě kynout cca ½ hodiny.
- Bochánky pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 15 minut. Před koncem pečení je můžeme přetřít olivovým olejem.