Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Tarte Tatin s hruškami

Ingredience:

Těsto: 160 g hladké pšeničné mouky, špetka soli, 1 lžička cukru moučka, 120 g studeného másla, 1 vejce prošlehané s 1 lžičkou vody.

Náplň: 500 g hrušek bez slupky, 130 g cukru krupice, 110 g másla.

Zakysaná smetana a mletá skořice na posypání.


Postup:

  1. V míse promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a rukama vypracujeme drobenku. Poté přilijeme vejce prošlehané s vodou a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  2. Hrušky bez slupky pokrájíme na tenké plátky.
  3. Na pánvi (vhodnou pro pečení v troubě) necháme rozpustit máslo a cukr a necháme trochu zkaramelizovat. Poté přidáme hrušky a promícháme, aby se hrušky v karamelu obalily. Hrušky rozprostřeme po pánvi a necháme na mírném ohni vařit asi 15-20 minut, aby se voda z hrušek odpařila a zůstal jen rozpuštěný karamel.
  4. Mezitím vyválíme těsto (o průměru o 1 cm větší, než je pánev) a pomocí válečku ho přendáme na pánev a okraje lehce zamačkáme. 
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut (dokud není povrch nazlátlý). 
  6. Poté pánev opatrně vyjmeme z trouby a okraje odlepíme. Pánev přiklopíme talířem (větším než je pánev) a rychle obrátíme. Je nutné obrátit rychle, protože může vytéct šťáva, která se uvolnila při pečení. 
  7. Na talíři necháme koláč chvíli vychladnout, aby šťáva ztuhla.
  8. Koláč lehce posypeme mletou skořicí.
  9. Podáváme se zakysanou smetanou posypanou skořicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here