Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Vánočka

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 220 g másla, 4 žloutky, 40 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, citronová kůra ze 2 citronů, 2 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce soli, muškátový oříšek, rozinky.

Na dohotovení: 1 žloutek, mandle.


Postup:

  1. Do části mléka rozdrobíme droždí a přidáme 40 g cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. V míse utřeme máslo a žloutky.
  3. Ve zbylém mléce necháme rozpustit sůl.
  4. Mouku prosejeme k máslu. Přidáme kvásek, mléko se solí, citronovou kůru, vanilkový extrakt, nastrouhaný muškátový oříšek a rozinky.
  5. Vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál a vyválíme vláčné těsto.
  6. Do mísy nasypeme trochu mouky a vložíme na ni těsto. Přikryjeme utěrkou/folií a necháme na teplém místě kynout po dobu 2-3 hodin. 
  7. Z těsta upleteme vánočku, kterou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
  8. Vánočku zpevníme špejlemi (je jich třeba dát hodně, aby se při pečení nerozjela).
  9. Necháme ji ještě kynout na plechu, přikrytou utěrkou dalších 30 minut.
  10. Poté přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme ještě dalších 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here