Ingredience:
1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 220 g másla, 4 žloutky, 40 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, citronová kůra ze 2 citronů, 2 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce soli, muškátový oříšek, rozinky.
Na dohotovení: 1 žloutek, mandle.
Postup:
- Do části mléka rozdrobíme droždí a přidáme 40 g cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- V míse utřeme máslo a žloutky.
- Ve zbylém mléce necháme rozpustit sůl.
- Mouku prosejeme k máslu. Přidáme kvásek, mléko se solí, citronovou kůru, vanilkový extrakt, nastrouhaný muškátový oříšek a rozinky.
- Vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál a vyválíme vláčné těsto.
- Do mísy nasypeme trochu mouky a vložíme na ni těsto. Přikryjeme utěrkou/folií a necháme na teplém místě kynout po dobu 2-3 hodin.
- Z těsta upleteme vánočku, kterou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
- Vánočku zpevníme špejlemi (je jich třeba dát hodně, aby se při pečení nerozjela).
- Necháme ji ještě kynout na plechu, přikrytou utěrkou dalších 30 minut.
- Poté přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme ještě dalších 20 minut.