Ingredience:
Kvásek: 320 ml teplého mléka, 30 g čerstvého droždí, 1 lžička cukr moučky.
Těsto: 500 g hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 70 g cukr moučky, 1 vejce, 90 g másla, 1 bal. vanilkového cukru, 1 citron (kůra), muškátový oříšek.
Náplň: 200 gmletého máku, 200 g povidel, 100 ml mléka, 2 lžíce rumu.
Dohotovení: moučkový a vanilkový cukr na posypání, máslo, rum.
Postup:
- Do teplého mléka přidáme cukr a rozdrolíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do větší misky prosejeme mouku, přidáme sůl, moučkový cukr, vajíčko, měkké máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek.
- Přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout 15 minut. Po 15 minutách těsto znovu zpracujeme rukou a necháme kynout dalších 40 minut.
- Na náplň smícháme mák, povidla, mléko a rum.
- Vykynuté těsto rozválíme na hrubší plát, nakrájíme na čtverečky (7×7 cm), naplníme mákem a smotáme do tvaru buchty. Buchty klademe na plech vymazaný máslem 0,5 cm od sebe.
- Buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme kynout ještě 15 minut na plechu.
- Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 20-30 minut. Po upečení je znovu potřeme máslem s rumem a posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.