Ingredience: (2 porce)
Losos: 400 g lososa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř.
Salát: hrst rukoly, hrst nasekaného jarního salátu, 2 stonky řapíkatého celeru, sůl, pepř, olivový olej.
Vejce: 2 naměkko uvařená vejce.
Holandská omáčka: 2 žloutky, 50 g másla, 2 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř.
Krutony: 2 plátky chleba, 1 lžíce extra panenského olivového oleje.
Postup:
- Lososa nakrájíme na velké kousky. Lehce osolíme, opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a lososa zprudka osmažíme ze všech stran (celkem smažíme asi 4 minuty, losos musí zůstat uvnitř růžový, nesmíme ho vysušit).
- Rukolu, salát a pokrájené kousky řapíkatého celeru dáme do mísy. Osolíme, opepříme a zákápneme olivovým olejem. Promícháme.
- Chleba pokrájíme na větší kostky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a krutony opečeme dozlatova.
- Holandskou omáčku děláme nad párou. Do menšího hrnce dáme vodu a připravím si mísu, která bude na hrnci dobře sedět (dno se nesmí dotýkat vody). Vodu přivedeme k varu. Máslo si rozpustíme. Do mísy dáme žloutky a citronovou šťávu a metličkou šleháme do pěny. Dáme na hrnec nad páru. Osolíme, opepříme a za stálého míchání přiléváme máslo. Šleháme, dokud omáčka nezhoustne (trvá to jen asi 2 minuty).
- Salát podáváme s kousky lososa, krutony, rozpůlenými vejci polité holandskou omáčkou.