Rubriky
Skleník Pěstování

Skleník

Skleník je výhradní teritorium mého tatínka, ale částečně s pěstováním občas také pomáháme.

Na jaře je skleník celkem organizovaný a všechna vysetá semínka mají své místo. Jak se z nich ale stávají sazenice, které během léta dorůstají do obřích rozměrů, stává se ze skleníku doslova džungle 🙂

DUBEN

Začátkem dubna, nebo pokud si myslíme/doufáme, že už nebude velký mráz, vyséváme do skleníku několik hlavních druhů semínek, ze kterých se později rozsazují jednotlivé sazenice. Jsou to především:

Máslové dýně a cukety – máslové dýně jsou klasika. Ze všech dýní, co jsme kdy ochutnali, jsme zůstali věrni právě těmto máslovým. A to hlavně z důvodu jejich praktičnosti při zpracování (mají semínka pouze v dolní části, celá horní část je plná) a samozřejmě její chuti.

Cukety vysazujeme dvoje. Zelené a žluté. Zelené jsou klasika, kterou se nic nezkazí. Žluté jsme si oblíbili kvůli tenké slupce a sladší chuti. Jsou také mnohem měkčí a pokud se utrhnout ještě malé, jsou ideální čerstvé nakrájet do salátku.

Rajčata – tyčková velká červená, cherry rajčátka žlutá a červená. Základním typem rajčat pro vysazování byly vždy velká červená tyčková rajčata. V posledních několika letech jsme začali vysazovat také cherry rajčata, což je skvělá volba pro přípravu salátů nebo na grilování.

Okurky – salátové a nakládačky. Oba druhy pěstujeme již dlouhou dobu. Salátové okurky, které zůstávají ve skleníku po celou dobu, kupujeme již předpěstované a volíme druh “roubované”. Roubované jsou dražší, ale za to chutnější. Jejich cena v roce 2020 je 60 Kč. Nakládačky naopak pěstujeme ze semínek a po vzrůstu sazenice je přesazujeme na venkovní záhon.

Červená řepa – poslední dva roky vyséváme semínka řepy a určitě budeme pokračovat i další roky. Řepa se skvěle osvědčila a všem moc chutná. Většinou se chytnou všechna semínka a řepy je hromada, takže dojde i na zavařování. Sazenice řepy poté vysazujeme do venkovního záhonu, ale pár kousků zapícháme do hlíny i ve skleníku (je dřív vyrostlá).

Mrkev – kde se vyseje, tak také vyroste, takže pro ni volíme ve skleníku místo podélně po obou stranách u kraje. Jakmile povyroste pár centimetrů, je třeba ji vyjednotit. 

Bylinky (koriandr, kopr) – nejlépe se jim daří ve skleníku, takže vyséváme do volných míst. Kopr si roste svým tempem a po vysemenění z květu ho najdeme i další rok 🙂 Koriandr má rád teplo a na venkovních záhonech se mu nedaří.

Ředkvičky – po vysetí je možné je sklízet již za pár týdnů. Červené kulaté jsou klasika a jsou nejlepší.  Výborná je i jejich nať. V minulosti jsme zkoušeli i bílé, oválné a různé druhy, ale červené jsou zkrátka nej.

Saláty – klasický hlávkový a ledový. Odjakživa se v našem skleníku najdou hlávkové saláty. Letos jsme poprvé zkusili zasadit sazenice i ledového salátu. Saláty kupujeme již předpěstované, protože se nevyplatí je vysévat. Jedna sazenice v roce 2020 stojí 3 Kč.

Papriky sladké, kozí rohy i chilli je třeba vyset doma do kelímků a teprve po jejich vzrůstu je přesadit do skleníku, kde již zůstanou. Vysazení do kelímků je vhodné koncem března a přesazení do skleníku v dubnu (opět dle mrazů).   

TIP: pokud předpověď počasí hlásí, že bude v noci nebo k ránu mrznout, je nutné sazenice paprik a salátů přikrýt. Vhodné je použít například netkanou textilii na saláty. Na papriky se hodí použít sklenice, aby se nepolámaly.

KVĚTEN

Zhruba v polovině května by měly být sazenice dostatečně vzrostlé a vhodné k přesazení. Ve skleníku jsou již sklizeny ředkvičky a saláty a jejich místo zaujmou rajčata a salátové okurky.

Do venkovních záhonků rozmístíme cukety, dýně, okurky nakládačky, řepu a další sazenice, pro které není ve skleníku již místo a venku budou mít dostatek prostoru.

Proto se nyní přemístíme do sekce Venkovní záhony a komposty.

… a jak to vypadá ve skleníku v následujících měsících? 

ČERVEN

V polovině června již začínáme postupně sklízet mrkvičku. Je sice menší, ale za to svěží a slaďoučká. Vyplatí se ji trhat, dokud není přerostlá a dřevnatá.

Sazenice rajčat rostou jako z vody a je třeba pravidelně zaštipovat boční výhonky, které by sazenici vysilovaly a stínily jí.

Papriky rostou o něco pomaleji, avšak za měsíc povyrostly také o pěkný kousek, ale do sklizně mají daleko.

Na konci června náš potěší první kousky okurek, které jsou již k otrhání a konzumaci. Je třeba je trhat nepřerostlé, abychom se vyhnuli vnitřku plného jadérek.

ČERVENEC

SUPER! Již jsme zahrnuti bohatou úrodou okurek hadovek a rajčátka pomalu začínají zelenat. Ve skleníku to frčí o sto šest a ani řepy nejsou už moc pozadu. I na paprikách se začínají objevovat první plody.

SRPEN

Okurky hadovky zaplavují skleník a nestíháme konzumovat. Snažíme se vymýšlet nové recepty, ale nejlepší uplatnění mají stejně do salátu nebo naložit: Naložená cibule a salátové okurky v octovém nálevu.

Na paprikách se tvoří již pěkné plody, zatím zelené, ale do dozrání mají ještě čas. Nejlépe se daří chilli papričkám, těch je každý rok slušná úroda. Sladké papriky mají také plody, ale v mnohem menší míře.

Mrkev je již sklizena. Ve skleníku jsme místo po mrkvi opět upravili a zkusili jsme vysít ještě jednu dávku. Při trvání růstu cca 2 měsíce, by se mohlo zadařit, abychom stihli sklidit do podzimu.

ZÁŘÍ

V září se úroda ve skleníku pomalu blíží do cíle (vyjma paprik, které dozrávají většinou až v říjnu). Okurky hadovky už zakončili svoji sezónu a rajčata je následují. Druhá várka mrkve se letos bohužel nevydařila vypěstovat (ale možnou příčinou je nedostatek světla kvůli sousedovic stromům, které cloní skleníku a neprosvítá tolik světla, jak by bylo potřeba).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here