Ingredience:
500 g mraženého špenátu, 4 velké brambory, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 100 ml smetany na vaření, 20 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek.
300 g mouky (celozrnná, polohrubá,…), 1 vejce, 4 lžíce mléka.
Postup:
- Špenát rozehřejeme na pánvi.
- Brambory, cibuli a česnek oloupeme a vše v hrnci uvaříme do měkka.
- K uvařené zelenině přidáme špenát a rozmixujeme. Přidáme máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a znovu promixujeme dohladka.
- Ke špenátovému pyré přidáme vejce, mléko a mouku. Vypracujeme vláčné těsto.
- Vál si pořádně pomoučníme a z těsta tvarujeme dlouhé úzké válečky o průměru asi 2 cm.
- Válečky nakrájíme na kousky asi 3 cm velké. Pomoučníme je a vidličkou vymáčkneme vzor.
- Gnocchi vkládáme do vroucí osolené vody.
- Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyndáme je do mísy a zakápneme olejem a lehce promícháme, aby se neslepily.