Rubriky
Vepřové maso Recepty Maso

Vepřová plec pečená na pivě

Ingredience:

Základ: 1,3 kg vepřové plece, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 200 g celeru, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, sůl, pepř.

Čerstvé bylinky: rozmarýn, tymián.

Koření: 3 kuličky jalovce, 6 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření.

Na podlití: 300 ml světlého piva, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička dijonské hořčice.

2 lžíce medu.


Postup:

  1. Vepřovou plec svážeme do válečku. Osolíme a opepříme ze všech stran. Na pánvi rozpálíme sádlo a plec ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo (lehce dozlatova).
  2. Mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek oloupeme a necháme stroužky vcelku.
  3. Na podlití si rozmícháme pivo a obě hořčice.
  4. Do litinového hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a poklademe na ní čerstvé bylinky. Do sítka vložíme kousky celého koření.
  5. Navrch položíme plec a vše přelijeme rozmíchaným pivem s hořčicí.
  6. Hrnec přiklopíme víkem a pečeme na 150 °C dvě hodiny (neodkrýváme). Poté víko odklopíme a pečeme další hodinu (občas přeléváme výpekem).
  7. Asi deset minut před koncem pečení potřeme maso medem a necháme dopéct dozlatova.
  • TIP: Po upečení můžeme zeleninu rozmixovat a vytvořit tak omáčku k masu (dochutit octem a solí). Jinak lze maso podávat s opečenými brambory nebo jen tak s hořčicí, okurkou a křenem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here