Ingredience: (3 porce)
Polévka: 500 g brambor, 100 g celeru, 100 ml smetany na vaření 12%, 200 ml vody/vývaru, 1 lžičku soli, 2 lžíce octa (jablečný nebo umeocet), 1/3 lžičky koření Garam Masala 40 g.
Bramborová sláma: 1 brambora, olej na smažení, špetka soli.
Volitelné: dýňová semínka, mikrobylinky.
Olivový olej na zakápnutí.
Naše výrobky použité v receptu
Postup:
- Brambory a celer oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Ve vroucí osolené vodě uvaříme zeleninu do měkka.
- Uvařenou zeleninu scedíme (Pozor! Zeleninový vývar si necháme) a přilijeme k ní zpět 200 ml zeleninového vývaru a 100 ml smetany. Přidáme koření Garam Masala, osolíme a rozmixujeme do hladka.
- Poté přilijeme ocet, promícháme a polévku krátce ještě prohřejeme.
- Na bramborovou slámu si oloupeme bramboru a nastrouháme ji najemno. V malém hrnci si rozehřejem olej a nastrouhanou bramboru do oleje rozprostřeme. Můžeme si udělat i bramborový chips – fantazii se meze nekladou 🙂 Slámu usmažíme dozlatova, vyndáme ji na ubrousek, aby okapal přebytečný olej a lehce ji osolíme.
- Bramborový krém podáváme posypaný bramborovou slámou a můžeme ho doplnit ještě o dýňová (nebo jiná) semínka a čerstvé mikrobylinky.
- Nakonec ještě zakápneme olivovým olejem.