Ingredience: (cca 30 ks)
3 kg vepřové plece, 1,3 kg vepřového bůčku (bez kosti a kůže).
70 g soli, 10 g cukru, 45 g mleté sladké papriky, 20 g mleté uzené papriky, 18 g kajenského pepře, 15 g sušeného česneku, 200 ml bílého suchého vína, 200 ml bílého vinného octa.
Max 10 m vepřových střev zasolených (kalibr 30/40).
Výrobky použité v receptu
Postup:
- DEN 1.: Maso očistíme, nakrájíme na kostky.
- Polovinu vepřové plece nameleme na jemném nástavci, druhou polovinu i bůček nameleme na hrubém.
- Maso dáme do dostatečně velké mísy nebo pekáče a přidáme všechny ostatní ingredience.
- Rukama pořádně vše promícháme a prohněteme, aby se vše rovnoměrně ochutilo a propojilo. Trvá to cca 10 minut.
- Maso přikryjte a nechte v chladu odpočinou do druhého dne.
- DEN 2.: Střívka namočíme na 15 minut do vlažné vody a sůl z nich vypereme a slijeme. Poté je dáme do čisté vody.
- Maso si vyndáme z lednice těsně před plněním.
- Připravíme si mlýnek na maso s nástavcem na plnění (nebo pokud máme plničku). Nástavec doporučujeme před natažením každého střívka lehce potřít oleje, aby se lépe natahovalo.
- Střívka plníme cca 20-25 cm dlouhé, při plnění pořád tlačíme, aby se do nich nedostal vzduch.
- Hotové klobásy pověsíme do chladu do druhého dne. Bude z nich odkapávat tekutina, proto je vhodné pod ně dát nějakou nádobu.
- DEN 3.: Je to tu! Udíme 4 hodiny na 60°C. Poté přestaneme topit a necháme hodinu dojít. Klobásy vyndáme a necháme dva dny pověšené v chladu před konzumací.









