Rubriky
Vepřové maso Recepty Maso Hovězí maso Mleté maso

Domácí uzené chorizo

Ingredience: (cca 30 ks)

3 kg vepřové plece, 1,3 kg vepřového bůčku (bez kosti a kůže).

70 g soli, 10 g cukru, 45 g mleté sladké papriky, 20 g mleté uzené papriky, 18 g kajenského pepře, 15 g sušeného česneku, 200 ml bílého suchého vína, 200 ml bílého vinného octa.

Max 10 m vepřových střev zasolených (kalibr 30/40).


Postup:

  1. DEN 1.: Maso očistíme, nakrájíme na kostky.
  2. Polovinu vepřové plece nameleme na jemném nástavci, druhou polovinu i bůček nameleme na hrubém.
  3. Maso dáme do dostatečně velké mísy nebo pekáče a přidáme všechny ostatní ingredience.
  4. Rukama pořádně vše promícháme a prohněteme, aby se vše rovnoměrně ochutilo a propojilo. Trvá to cca 10 minut.
  5. Maso přikryjte a nechte v chladu odpočinou do druhého dne.
  6. DEN 2.: Střívka namočíme na 15 minut do vlažné vody a sůl z nich vypereme a slijeme. Poté je dáme do čisté vody.
  7. Maso si vyndáme z lednice těsně před plněním.
  8. Připravíme si mlýnek na maso s nástavcem na plnění (nebo pokud máme plničku). Nástavec doporučujeme před natažením každého střívka lehce potřít oleje, aby se lépe natahovalo.
  9. Střívka plníme cca 20-25 cm dlouhé, při plnění pořád tlačíme, aby se do nich nedostal vzduch.
  10. Hotové klobásy pověsíme do chladu do druhého dne. Bude z nich odkapávat tekutina, proto je vhodné pod ně dát nějakou nádobu.
  11. DEN 3.: Je to tu! Udíme 4 hodiny na 60°C. Poté přestaneme topit a necháme hodinu dojít. Klobásy vyndáme a necháme dva dny pověšené v chladu před konzumací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here