Ingredience:
Masové kuličky: 600 g mletého masa, sůl, pepř, hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, petržel atp.), 3 lžíce olivového oleje.
Dýňové kostky: 300 g dýně hokkaido, sůl.
Karí: 900 g dýně hokkaido, 1 lžíce kokosového oleje, 100 g Žlutá kari pasta 100 g, 500 ml vody (nebo vývaru), 400 ml kokosového mléka, 20 g másla, 3 lžíce jablečného octa, sůl.
Hrst čerstvého koriandru.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mleté maso smícháme s ostatními ingrediencemi, prohněteme a vypracujeme kuličky o průměru 3 cm (cca 26 ks).
- Dýni očistíme a vydlabeme. Část dýně pokrájíme na kostky o velikosti cca 1×1 cm.
- Na pánvi rozpálíme olej. Kostičky dýně osolíme a společně s masovými kuličkami orestujeme na pánvi ze všech stran. Kostky dýně by měly být měkké a masové kuličky „skoro“ hotové (ještě dojdou v kari omáčce).
- Zbytek dýně nakrájíme na malé kousky, cibuli na kostičky a česnek najemno.
- Na hluboké pánvi rozpálíme kokosový olej a všechnu zeleninu orestujeme. Když je zelenina lehce dozlatova, přidáme kari pastu, promícháme a ještě lehce zarestujeme.
- Přilijeme vodu a kokosové mléko, promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném stupni asi 45 minut (dokud není dýně zcela měkká).
- Vše rozmixujeme do hladka, propasírujeme přes jemné sítko a vrátíme zpět na sporák. Hotovou kari omáčku dosolíme, přidáme ocet a máslo, které necháme rozehřát za stálého míchání.
- Vložíme do ni masové kuličky a necháme je provařit asi 5 minut.
- Hotovou kari omáčku s masovými kuličkami podáváme s rýží. Ozdobíme kostičkami orestované dýně a posypeme čerstvým koriandrem.
TIP: Stejným způsobem můžeme místo Žlutá kari pasta 100 g použít Červená kari pasta 100 g nebo Zelená kari pasta 100 g.









