Ingredience: (2 porce)
Čerstvá zeleninová salsa: 5 rajčat, 2 menší cibule nebo banánové šalotky, 1 zralé avokádo, hrst mikrobylinek (brokolice a ředkev Rambo).
Zálivka na salsu: 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky šťávy z citronu, 1 lžička čekankového sirupu nebo medu, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, 1 lžička chilli vloček.
Kuskus: 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 1 hrnek horké vody, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky extra panenského olivového oleje.
Polníček: 100 g polníčku, 2 lžičky šťávy z citronu.
Zastřené vejce: 2 vejce, 1 lžíce octa.
Hrst mikrobylinek navrch.
Postup:
- Kuskus připravíme dle návodu, respektive zalijeme ho horkou vodou, osolíme, promícháme a pod pokličkou necháme 10 minut, aby se uvařil.
- Mezitím připravíme zeleninovu salsu. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu vydlabeme lžící. Kousky avokáda ještě pokrájíme na menší kousky cca 1×1 cm. Ostatní zeleninu a rajčata pokrájíme na drobno a přidáme k avokádu. Mikrobylinky trochu posekáme a přidáme k salse. Smícháme všechny ingredience na zálivku, přilijeme k salse a promícháme.
- Uvaříme vejce. Do hrnce dáme vodu a ocet. Necháme zahřát, lžící uděláme ve vodě vír, do naběračky vyklepneme vajíčko a vložíme ho doprostřed víru. Vír pomůže vajíčko obalit bílkem. Můžeme tak vložit i více vajíček (dle velikosti hrnce, aby měla dost prostoru). Vaříme na středním stupni 3 minuty.
- Pak už jen polníček zakápneme citronovou šťávou a můžeme podávat.
- Kuskus servírujeme na větší prkénko a naneseme na něj zeleninovou salsu. Na salsu položíme vajíčka a navrch ještě dáme hrst mikrobylinek. Ke kuskusu podáváme polníček a vajíčka ještě nařízneme, aby žloutek vytekl do kuskusu.