Ingredience: (8 ks)
Těsto: 500 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 250 ml teplé vody, 1 lžička cukru moučka, 2 lžičky soli, 8 g sušeného droždí.
1 vejce na potření, mák, kmín a drcená sůl na posypání.
Olej na vymazání mísy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy a smícháme solí. V teplé vodě promícháme droždí a cukr a přilijeme do mouky. Přidáme rozpuštěné máslo a uhněteme těsto.
- Těsto je trochu tužší, ale tak to má být.
- Těsto vytvarujeme do bochánku a vložíme do mísy lehce vymazané olejem. Přikryjeme a necháme kynout 1,5 hodiny.
- Poté těsto rozpůlíme a z každé poloviny vyválíme plát, ze kterého uděláme 4 trojúhelníky. Každý trojúhelník zabalíme od nejširší strany ke špičce.
- Smotané rohlíky pokládáme špičkou dolů na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě 30 minut nakynout.
- Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drcenou solí (hrubá sůl rozdrcená ve hmoždíři), kmínem a mákem. Případně dalšími semínky dle chuti.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.