Rubriky
Předkrmy & Chuťovky Recepty

Paštika z vepřových jater zalitá máslem

Ingredience:

Základ: 550 g vepřových jater, 25+225 g másla, 1 větší cibule, 1 snítka rozmarýnu, 4 snítky tymiánu, 1 vejce, 3 lžičky soli, pepř, 100 ml portského vína, 4 cl (1 panák) amareta.

Dohotovení: 150 g másla nesoleného, lístky šalvěje.


Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, játra odblaníme a očistíme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozehřátou pánev dáme 25 g másla a přidáme cibuli. Restujeme, aby cibule zesklovatěla (ne do hnědé barvy). Poté přidáme játra a restujeme max 30 sekund.
  3. Zlehka promíchneme a i ihned přidáme portské víno, amareto a lístky rozmarýnu a tymiánu. Jakmile přidáme bylinky, sundáme pánev z ohně a necháme chvilku dostát. V tuto chvíli musejí být játra syrová.
  4. Vše z pánve přendáme do mixéru. Osolíme, opepříme a přidáme vejce. Mixujeme dohladka.
  5. V hrnci rozehřejeme 225 g másla a máslo přepustíme. Poté ho postupné přiléváme do mixéru k játrové směsi a mixujeme.
  6. Takto připravenou směs naléváme do zapékacích mističek o průměru 5 – 10 cm. 
  7. Do pekáče vložíme mističky a zalijeme vodou tak, aby byly do výšky 1/3 zalité. Zakryjeme alobalem.
  8. Vložíme do rozehřáté trouby na 95 °C a pečeme cca 80 minut.
  9. Ke konci pečení si opět rozehřejeme máslo.
  10. Po uplynutí doby pečení vyndáme mističky z vody a zalijeme je máslem, čímž vytvoříme na povrchu uzávěr, který slouží jako konzervační víčko pro uskladnění v ledničce až na 5 dní, ale také krásně zjemní paštiku.
  11. Misky zalité máslem necháme ztuhnout v lednici.

TIP: K paštice doporučujeme opéci domácí Toustový chléb a vršek ozdobit Rybíz alá brusinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here