Rubriky
Recepty Pečivo

Špaldový chléb pečený v hrnci

Ingredience:

500 g špaldové hladké mouky, 250 ml horké vody, 3 lžíce olivového oleje.

42 g čerstvého droždí, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžička soli.

Olej na vymazání formy.


Postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy.
  2. V hrnečku smícháme vodu, cukr a droždí a necháme vše rozpustit.
  3. V mouce uděláme důlek, do kterého vlijeme směs s droždím a olivový olej. Lehce promícháme a přidáme sůl.
  4. Vařečkou nebo lžicí pořádně hněteme, aby se suroviny propojily a vypracujeme pružné a vláčné těsto.
  5. Těsto přendáme do skleněné mísy vymazané trochou oleje. Přikryjeme a necháme na teplém místě 1,5-2 hodiny kynout.
  6. Poté ho vyndáme na pomoučněný vál a ještě několikrát překládáme (těsto vytahujeme a jeden konec překládáme přes druhý, občas si pomoučníme ruce). Těsto vytvarujeme do bochánku.
  7. Bochánek přendáme do litinového hrnce vymazané olejem a na povrchu ho nařízneme.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 240 °C po dobu 25 minut (jakmile vložíme hrnec do trouby, rychle vlijeme na spodek trouby sklenici vody).
  9. Po vyjmutí hrnce z trouby chléb ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here