Rubriky
Recepty Pečivo

Celozrnný bochník

Ingredience:

250 g žitné celozrnné mouky, 270 g hladké celozrnné špaldové mouky, 300 ml horké vody, 150 ml jogurtu 3,5 % tuku, 8 g sušeného droždí, 2 lžičky třtinového cukru, 1,5 lžičky soli.

40 g slunečnicových semínek, 40 g dýňových semínek, 20 g lněných semínek.

Olej na vymazání formy.


Postup:

  1. Obě mouky prosejeme do mísy.
  2. Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr, sůl a slunečnicová, dýňová a lněná semínka. V mouce uděláme důlek, do kterého dáme jogurt a přilijeme vodu.
  3. Zpracujeme vláčné těsto (hněteme asi 10 minut), které přendáme do mísy vymazané lehce olejem a necháme přikryté kynout 2 hodiny.
  4. Formu na chléb vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto vytvarujeme dle tvaru formy a vložíme ho do ní. Povrch těsta lehce poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 1 hodinu.
  5. Troubu rozpálíme na 230°C.
  6. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
  7. Po vyjmutí z trouby vyklopíme a necháme vychladnout. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here