Rubriky
Recepty Pečivo

Červené žemle na burger

Ingredience: (8 ks)

Těsto: 500 g hladké mouky, 6 lžiček třtinového světlého cukru, 2 lžičky soli, 8 g sušeného droždí, 250 ml vlažné vody, 6 lžic olivového oleje, 2 žloutky, 2 lžičky sušené mleté červené řepy.

Na potření: 1 bílek

Na posypání: Dýňová, sezamová či jiná semínka.


Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku.
  2. Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr, sůl a sušenou červenou řepu. V mouce uděláme důlek, do kterého vyklepneme žloutky, nalijeme vodu a olej.
  3. Uhněteme vláčné těsto a z těsta vytvarujeme bochánek, který vložíme do mísy lehce vymazané olejem.
  4. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme kynout 1 hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Po vykynutí přesuneme na mírně pomoučený vál a ještě jednou zlehka zpracujeme.
  6. Těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí a vyvarujeme bochánky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Položíme je dostatečně od sebe, protože v troubě nabydou.
  7. Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme ještě kynout cca ½ hodiny.
  8. Bochánky potřeme bílkem, posypeme oblíbenými semínky a vložíme do rozehřáté trouby 220 °C.
  9. Pečeme asi 15 minut do zlatohnědého zbarvení (díky červené barvě to jde hůře poznat, ale 15 minut by mělo být dostačujících).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here