Rubriky
Předkrmy & Chuťovky Recepty

Domácí polotvrdý sýr s ořechy a bylinkami

Ingredience: (cca 300 g sýra)

500 ml plnotučného mléka, 500 g tvarohu (ne z vaničky), 50 g másla, 1  lžička jedné sody, 1/2 lžičky soli.

Variace: 30 g nasekaných ořechů, hrst čerstvých nasekaných bylinek.


Postup:

  1. Do hrnce dáme tvaroh a přilijeme mléko. Promícháme, můžou zůstat hrudky tvarohu, nemusí být zcela rozmíchané. 
  2. Za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, až se začnou oddělovat syrovátka (trvá to cca 5 minut). 
  3. Poté scedíme syrovátka přes plátýnko nebo cedník do mísy, aby nám v plátýnku zůstal základ na sýr. Plátýnko zlehka zmáčkneme, abychom syrovátka ještě vymačkali, avšak ne moc, aby tam trocha zbyla. Syrovátka nevyléváme, ale využijeme je k pití pro zdraví a nebo je přidáme do nějakého nápoje 🙂
  4. Základ na sýr přendáme do čistého hrnce. Přidáme máslo, sodu a sůl. Na mírném ohni zahříváme, až se začne sýr tavit a vznikne hladká konzistence.
  5. Ihned přidáme nasekané ořechy nebo bylinky, rychle promícháme a přendáváme do silikonových formiček. Pracujeme rychle, protože sýr rychle tuhne. Povrch uhladíme a dáme do lednice na 1-2 hodiny uležet. Poté je sýr připraven ke konzumaci.
  • TIP: Pokud nemáme silikonové formičky, nevadí. Můžeme použít klasické, které vyložíme potravinářskou folií, aby se sýr po ztuhnutí dobře vyklopil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here