Ingredience: (cca 300 g sýra)
500 ml plnotučného mléka, 500 g tvarohu (ne z vaničky), 50 g másla, 1 lžička jedné sody, 1/2 lžičky soli.
Variace: 30 g nasekaných ořechů, hrst čerstvých nasekaných bylinek.
Postup:
- Do hrnce dáme tvaroh a přilijeme mléko. Promícháme, můžou zůstat hrudky tvarohu, nemusí být zcela rozmíchané.
- Za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, až se začnou oddělovat syrovátka (trvá to cca 5 minut).
- Poté scedíme syrovátka přes plátýnko nebo cedník do mísy, aby nám v plátýnku zůstal základ na sýr. Plátýnko zlehka zmáčkneme, abychom syrovátka ještě vymačkali, avšak ne moc, aby tam trocha zbyla. Syrovátka nevyléváme, ale využijeme je k pití pro zdraví a nebo je přidáme do nějakého nápoje 🙂
- Základ na sýr přendáme do čistého hrnce. Přidáme máslo, sodu a sůl. Na mírném ohni zahříváme, až se začne sýr tavit a vznikne hladká konzistence.
- Ihned přidáme nasekané ořechy nebo bylinky, rychle promícháme a přendáváme do silikonových formiček. Pracujeme rychle, protože sýr rychle tuhne. Povrch uhladíme a dáme do lednice na 1-2 hodiny uležet. Poté je sýr připraven ke konzumaci.
- TIP: Pokud nemáme silikonové formičky, nevadí. Můžeme použít klasické, které vyložíme potravinářskou folií, aby se sýr po ztuhnutí dobře vyklopil.
2 reakce na „Domácí polotvrdý sýr s ořechy a bylinkami“
Dobrý den, jaký tvaroh doporučujete, když ne ten z vaničky? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nejlepší je kostka měkkého tvarohu.