Ingredience:
250 smetany ke šlehání (alespoň s obsahem tuku 33%).
1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky soli.
Postup:
- Smetanu jednoduše šleháme tak dlouho, dokud nevznikne máslo. To znamená, že se oddělí voda a zbylá hmota je již hotové máslo.
- Vodu slijeme, ale nevyléváme! Je to hotové podmáslí, které můžeme vypít.
- Máslo rukama spojíme a na pečícím papíru ho rozválíme do placky.
- Posypeme ho solí a tymiánem a stěrkou několikrát přehneme a promícháme. Přitom se může ještě stále uvolňovat voda, kterou slijeme.
- Poté vytvarujeme váleček, který zamotáme do potravinářské fólie a nechám v lednici ztuhnout.
- Takto ochucené máslo používáme nejlépe při vaření. Pokud bychom ho osolili méně (nebo vůbec), využijeme ho klasicky i na chleba.
![](https://www.thepelikans.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220305_170831-1024x768.jpg)
![](https://www.thepelikans.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220305_171227-1024x768.jpg)
![](https://www.thepelikans.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220305_170222-1024x768.jpg)
![](https://www.thepelikans.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220305_170334-1024x768.jpg)
![](https://www.thepelikans.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_20220305_165853-1024x768.jpg)