Ingredience: (4-6 porcí)
1 kg vepřové krkovice vcelku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Zelenina: 1 větší mrkev, 1/4 bulvy celeru, 1 větší červená paprika, 2 cibule, 5 stroužků česneku.
Dochucení: 330 g BBQ omáčka – s domácím karamalem a karibským rumem 330 g, 200 ml bílého vína, 400 ml vody, sůl (dle potřeby).
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Maso po celém povrchu pořádně osolíme a opepříme.
- Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kostičky, česnek na plátky.
- V litinovém hrnci rozpálíme olej a maso po všech stranách zprudka orestujeme. Maso vyndáme z hrnce a vložíme zeleninu, kterou zarestujeme dozlatova.
- Poté k ní vložíme zpět maso a zalijeme BBQ omáčkou, vínem a vodou. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby na 150 °C.
- V přiklopeném hrnci pečeme 4 hodiny – POZOR – je nutné vydržet a pokličku neotevírat!
- Po čtyřech hodinách hrnec vyndáme, poklici sundáme a dle chuti ještě dosolíme.
- Maso vyndáme. Z hrnce odebereme asi polovinu upečené zeleniny a šťávy, kterou rozmixujeme do hladké omáčky.
- Maso vrátíme do hrnce ke zbylé zelenině a dvěma vidličkama natrháme maso po vláknech na kousky. Promícháme se zbylou zeleninou.
- Trhané maso můžeme podávat s přílohou (brambory, kaše aj) a přelité omáčkou nebo ho můžeme použít k plnění tortil či pita chlebů.