Rubriky
Vegan Recepty Pečivo

Dýňový chléb

Ingredience:

350 g dýně (zbavené semínek, se slupkou), špetka soli.

500 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 1/2 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 225 ml vody, 4 lžíce dýňových semínek.

Olej na vymazání mísy, sklenice vody do trouby.


Postup:

  1. Dýni nastrouháme na tenké nudličky. Přidáme špetku soli, promačkáme a necháme 20 minut odpočinout, jestli pustí vodu, kterou poté vymačkáme.
  2. K dýni přidáme mouku všechny ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být trochu lepkavé, ale ne řídké.
  3. Těsto přendáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout 2 hodiny.
  4. Poté vytvarujeme bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Poté těsto uprostřed nařízneme.
  5. Mezitím předehřejeme troubu na 250 °C, chléb vložíme a rychle vlijeme vodu na dno trouby (opatrně, abyste se neopařili) a troubu zavřeme (pára zajistí křupavou kůrčičku).
  6. Na 250 °C pečeme 10 minut, poté stáhneme na 220 °C a pečeme dalších 30 minut.
  7. Upečený chléb necháme vystydnout. Vláčný je i další dny.

TIP: Těsto můžeme dochutit také římským kmínem, muškátovým oříškem nebo zázvorem – zkrátka vším, co se k dýni hodí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here