Ingredience:
500 g hladké mouky, 300 g dýně (zbavené jádřince), 8 g sušeného droždí, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 250 ml vody
Olej na vymazání mísy a formy.
1 vejce na potření, dýňová semínka na posypání.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy.
- Dýni zbavíme jádřince (slupku necháme) a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme k mouce.
- Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr a sůl. V mouce uděláme důlek, do kterého přilijeme olej a vodu. Zpracujeme vláčné těsto, které přendáme do mísy vymazané lehce olejem a necháme kynout 2 hodiny.
- Nádobu na biskupský chlebíček vymažeme olejem a vykynuté těsto do ní přemístíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.
- Troubu rozpálíme na 200 °C.
- Nakynutý chléb potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dýňovými semínky.
- Těsto vložíme do trouby a stáhneme na 180 stupňů. Pečeme 40-45 minut.
- Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout (ideálně na mřížce, aby se zespod nezapařil).