Rubriky
Recepty Pečivo

Francouzské bagety

Ingredience:

500 g hladké mouky, 42 g čerstvého droždí, 340 ml teplé vody, 1 lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 1 lžíce olivového oleje.


Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku.
  2. Do mouky uděláme důlek a do něj nalijeme 125 ml vody. Do vody rozdrobíme droždí a přidáme cukr.
  3. Droždí necháme zaktivovat, tedy počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme zbývající vodu, sůl (ne přímo do droždí) a olej.
  4. Nebojíme se toho, že těsto je vlhké a pořádně těsto několikrát protáhneme a propracujeme. Takto s těstem pracujeme alespoň 5 – 10 minut. Když má těsto hladkou konzistenci, vytvoříme z něj bochánek a pomoučníme ho.
  5. Čistou mísu si vytřeme olivovým oleje a bochánek těsta do ní přemístíme. Necháme ho vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1,5-2 hodiny).
  6. Potom si pomoučníme pracovní plochu. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a ještě ho párkrát opatrně přeložíme. Celou dobu již s vykynutým těstem pracujeme velmi opatrně, aby neztratilo vzniklé bublinky.
  7. Z každé poloviny takto vytvarujeme tvar bagety.
  8. Bagety položíme na pomoučněnou utěrku a utěrku uprostřed zvedneme, abychom od sebe bagety oddělili a nepřilepily se k sobě. Z venkovní strany je  podélně něčím podepřeme, aby se těsto neroztahovalo do stran. Necháme ještě 20 minut nakynout.
  9. Jakmile je těsto vykynuté, ostrý nůž si potřeme olejem a povrch těsta několikrát nařízneme.
  10. Plech si vyložíme pečícím papírem, těsto ve tvaru baget na něj opatrně přemístíme a vložíme do trouby předehřáté na 250 °C.
  11. Pečeme asi 25 minut do tmavé barvy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here