Ingredience:
30 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka nebo vody, 50 g másla či voňavého domácího sádla, 1 velké vejce + 1 velký žloutek, 1 lžička soli, sezamová/lněná semínka + hrubá sůl.
Postup:
- Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Zbývající mouku dáme do mísy, přilijeme kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidáváme postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujeme lehké vláčné těsto.
- Necháme asi 1-1,5 hodiny v teple kynout.
- Troubu zahřejeme na 190 °C. Těsto znovu pořádně prohněteme a vytvarujeme bulky. Shora párkrát nařízneme, necháme 20-30 min. znovu nakynout. Poté potřeme bílkem, posypeme solí a semínky.
- Pečeme dozlatova 15-20 minut na 170 °C.