Rubriky
Vepřové maso Recepty Maso

Koláč z křehkého těsta plněný vepřovým ragů

Ingredience:

Křehké těsto: 400 g hladké mouky, 200 g másla, 80 ml studené vody, špetka soli.

Vepřové ragů: 1 kg vepřové plece, 250 g cibule (2 středně velké), 30 česneku, 150 g řapíkatého celeru (3 stonky), 150 g celeru, 2 lžíce sádla, 1 lžička sušeného tymiánu, 3 bobkové listy, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mleté uzené papriky, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička pepře, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky garam masala, 800 ml vývaru, 2 lžíce soli, 400 g fazolí z plechovky.

Na zahuštění: 80 ml vody, 2 lžíce mouky.

Na potření: 1 vejce.


Postup:

  1. Nejprve si připravíme vepřové ragů, protože se dělá delší dobu a poté musí vychladnout. Vepřovou plec očistíme a nakrájíme na 2-3 cm kostky. Cibuli a oba celery nakrájíme na drobné kousky. Česnek oloupeme a necháme celé stroužky.
  2. Na hluboké pánvi rozehřejeme sádlo a zeleninu orestujeme Při restování přidáme i tymián a bobkový list. Jakmile cibule lehce začne zlátnout, přidáme kousky masa a ostatní mleté koření (papriky, kurkumu, garam masalu, zázvor a pepř.). Vše orestujeme na prudko, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
  3. Poté přilijeme vývar, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na mírném ohni vařit asi 90 minut (po hodině odkryjeme poklici a necháme vyvařit šťávu). Jakmile je maso měkké, zahustíme ještě moukou smíchanou s vodou, vmícháme fazole a dále za častějšího míchání vaříme ještě 30 minut. Ragů necháme nejlépe zcela vychladnout, aby zhoustlo.
  4. Mezitím si připravíme křehké těsto. Do mísy prosejeme mouku a přidáme na malé kousky pokrájené studené máslo. Postupně přiléváme studenou vodu a rukama vypracujeme těsto. Těsto necháme v lednici odpočinout asi hodinu nebo i déle (dokud ragů nevychladne).
  5. Poté z těsta odkrojíme větší polovinu. Těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme pečící formu (ideální je forma s vyšším okrajem a vyjímatelným dnem). Dno těsta několikrát propícháme vidličkou a vysypeme na něj fazole (nebo jinou luštěninu, pokud nemáme keramické fazole), abychom těsto při pečení zatížili. Takto vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 15 minut.
  6. Fazole z těsta opatrně vysypeme a korpus naplníme připraveným vepřovým ragů. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým koláč přikryjeme a okraje pořádně přitiskneme (pokud zbyde těsto, můžeme povrch ozdobit).
  7. Celý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Troubu si rozpálíme na 240 °C, vložíme koláč a stáhneme na 180 °C. Pečeme 30 minut, dokud není těsto hotové. Koláč necháme zcela vychladnout, ideálně do druhého dne.
  9. Kousky koláče před podáváním ohřejeme. Můžeme podávat s lehkým salátkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here