Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Křehký koláč s rebarborou a ořechy

Ingredience:

Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g másla, 4 lžíce vlažné vody.

Náplň: 400 g oloupané rebarbory, 150 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 100 g vyloupaných vlašských ořechů, citrónová kůra z 1 citronu, citrónová šťáva z 1/2 citronu, 100 g cukru krystal, 4 lžíce tekutého medu.

Drobenka: 80 g hladké mouky, 80 g cukru krystal, 80 g másla.


Postup:

  1. Máslo si rozehřejeme. Do mísy dáme mouku, sůl, kypřící prášek, moučkový cukr, přilijeme máslo a vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout.
  2. Očištěnou rebarboru i jablka pokrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Přidáme ořechy, cukr a med. Nastrouháme kůru z citronu (pouze žlutou část, bílá je hořká) a přidáme šťávu z citronu. Promícháme.
  3. V jiné misce uděláme drobenku. Smícháme mouku s cukrem a přidáme na kousky pokrájené máslo a rukama vytvoříme drobenku.
  4. Připravíme si formu s vyšším okrajem, o průměru asi 25 cm. Nemusíme ji ničím vymazávat, protože křehké těsto má v sobě hodně másla a nepřichytí se.
  5. Těsto trochu rozválíme, vložíme do formy a prsty zamačkáme po celém dnu a také zvedneme, aby se udělal vysoký okraj.
  6. Těsto předpečeme v troubě 10 minut na 180 °C (ideálně na něj před vložením do trouby vysypeme pečící fazole, aby se při pečení těsto nestáhlo a okraje zůstaly vysoké. Ale já jsem nyní fazole nepoužila a i tak těsto drželo tvar).
  7. Na předpečené těsto rozprostřeme rebarborovou náplň a uhladíme. Povrch posypeme drobenkou.
  8. Pečeme dál na 170 °C po dobu 30-35 minut, dokud není drobenka dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here