Ingredience:
900 g čerstvého lososa (vcelku).
150 g mořské jemné soli, 150 g cukru krystal, 2 lžíce kuliček černého pepře, 4 kuličky jalovce.
2 větší červené řepy.
Postup:
- Řepu očistíme, oloupeme a nahrubo nastrouháme na nudličky.
- Kuličky pepře a jalovce nadrtíme ve hmoždíři, smícháme se solí a cukrem a promícháme s nastrouhanou řepou.
- Potravinářskou fólii vyložíme polovinou řepové směsi, na ni položíme plát lososa (kůží dolů) a na něj naneseme a rozprostřeme druhou polovinou směsi. Losos by měl být celý obalený.
- Zabalíme do fólie, vložíme do pekáčku a ještě lososa lehce zatížíme (např. talířem) a necháme v lednici odležet 24-48 hodin. My jsme nechali pouze 24 hodin.
- Poté plát lososa pořádně opláchneme od směsi a osušíme.
- Lososa krájíme na tenké plátky a podáváme s koprovým dipem.