Ingredience: (2 porce)
1 makrela, 1 lžíce olivového oleje, koření (koriandr, fenykl, římský kmín, kari, sůl, pepř).
Salát: 300 g červené čočky, 100 g baby špenátu.
Dresing: 50 g bílého jogurtu, 50 g majonézy, 1 lžička dijonské hořčice, stroužek česneku, 1 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Postup:
- Makrelu očistíme a vyfiletujeme z ní dva kousky. Stranu s kůží potřeme lehce olivovým olejem.
- Koření rozdrtíme ve hmoždíři (pokud nemáme již mleté) a potřeme jím kůži filátka.
- Rozehřejeme pánev a makrelu vložíme kůží dolů. Přikryjeme pánev a necháme opékat jen z jedné strany po dobu 4 minut.
- Na salát si připravíme čočku dle návodu, přidáme nasekaný špenát.
- Na dresing smícháme jogurt, majonézu, hořčici, med a olivový olej. Přidáme na jemno nastrouhaný česnek a dochutíme solí a pepřem.
- Dresing promícháme se salátkem a podáváme s markelou.
- Navrch můžeme opět zakápnout olivovým olejem.