Rubriky
Velikonoční Recepty Dezerty & Sladké

Maminčiny perníčky

Ingredience:

Těsto: 600 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 150 g medu, 100 g másla, 3 vejce, 1 zarovnaná lžíce holandského kakaa, 1 zarovnaná lžíce perníkového koření (badyán, hřebíček, nové koření, skořice), 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřícího prášku do perníku.

Na potření: 1 vejce, 1 lžíce studené vody.

Poleva: 1 bílek, 160 g cukr moučka, (+ potravinářské barvy).


Postup:

  1. Nejprve rozpustíme med a máslo, aby byly vlažné.
  2. Hladkou mouku prosejeme do mísy a přidáme všechny ostatní sypké suroviny, přilijeme med a máslo a důkladně vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici dva dny.
  4. Než těsto začneme vyvalovat, je třeba ho nechat povolit při pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo. Poté vyválíme plát o tloušťce 3-5 mm.
  5. Vykrajujeme požadované tvary, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut (čas a teplota je třeba přizpůsobit troubě).
  7. Chvíli před dopečením rychle potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou.
  8. Upečené perníčky necháme vychladnout a poté můžeme zdobit.
  9. Polevu připravíme tak, že bílek propasírujeme přes sítko do misky. Prosejeme moučkový cukr a ušleháme s bílkem do hladka. Kdo chce, může ušlehaný bílek rozdělit a přidat potravinářské barvivo (stačí špetka + 2 kapičky vody)
  10. Polevu přemístíme do potravinářského sáčku a perníčky ozdobíme.
  11. Necháme zaschnout do druhého dne.

TIP: Ozdobené perníčky uchováváme uložené v uzavíratelné krabičce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here