Rubriky
Recepty Pečivo Dezerty & Sladké

Máslová vánočka s kandovanou pomerančovou kůrou

Ingredience: (2 ks)

800 g hladké mouky, 140 g cukru krupice, 8 g sušeného droždí, špetka soli, 1 lžička muškátového oříšku.

300 ml mléka, 170 g rozpuštěného vlažného másla, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 130 g kandované pomerančové kůry, kůra z 1 čerstvého citronu.

1 vejce na potření, hrst nasekaným mandlí.


Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku. Přisypeme cukr, sušené droždí, špetku soli a přistrouháme muškátový oříšek.
  2. Ve středu vytvoříme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a přidáme vejce, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru.
  3. Vypracujeme hladké a vláčné těsto.
  4. Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme kynout 3-4 hodiny. 
  5. Poté těsto rozdělíme nejprve na polovinu – z těsta budou dvě vánočky.
  6. Polovinu těsta ještě rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
  7. Každý díl vyválíme na váleček o tloušťce asi 1,5-2 cm.
  8. Konce tří válečků spojíme a zmáčkneme k sobě, totéž provedeme i s ostatními třemi.
  9. Dále postupujeme podle videa (na konci receptu) a ze šesti válečků upleteme najednou celou vánočku. Takto postupujeme i s druhou polovinou těsta.
  10. Plech vyložíme pečícím papírem a vánočky na něj přeneseme.
  11. Přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 30 minut nakynout.
  12. Troubu si rozehřejeme na 180 °C, nakynuté vánočky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Nemusíme používat žádné špejle, ani přikrývat alobalem.
  13. Vánočky dáme do trouby a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 35 minut.

TIP: Po upečení můžeme ještě teplou vánočku potřít rozehřátým medem a pocukrovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here