Ingredience:
500 g hladké mouky, 10 g soli, 25 g krupicového cukru, 10 g instantního droždí, 30 g másla, 320 ml teplého plnotučného mléka, olivový olej (pro hnětení na vále)
Postup:
- Do mísy prosijeme mouku, k jedné straně dáme sůl a cukru a na druhou stranu droždí.
- Přidáme povolené máslo a 3/4 teplého mléka.
- Promícháme v míse a postupně přidáváme zbylé mléko.
- Těsto přendáme na vál, které jsme si potřeli olivovým olejem a zpracováváme 10 minut dokud nemáme hladké těsto.
- Mísu potřeme olivovým olejem a těsto do ní přendáme. Přikryjeme navlhčenou utěrkou.
- Necháme kynout do zdvojnásobení množství, nejlépe 2-3 hodiny.
- Vykynuté těsto dáme znovu na vál a překládáme ho několikrát do středu, dokud z něj nevytlačíme veškerý vzduch a vytvoříme opět hladké těsto.
- Formu na chleba vymažeme olivovým olejem.
- Z těsta vytvoříme tvar, který vložíme do připravené formy. Jemně poprášíme moukou. Přikryjeme fólií a necháme ještě 1 hodinu vykynout.
- Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C po dobu 25 minut (nebo dokud neslyšíme dutý zvuk při poklepání na bochník).