Ingredience: (2 porce)
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva (10 g), 120 g másla, 280 g mléka , 1 lžička soli.
Náplň: 500 g zadního hovězího masa (mletého), 3 lžíce olivového oleje, 25 g sušených hub, 1 cibule (130 g), 3 stroužky česneku, 1,5 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, 1 lžička tymiánu, 6 lžic vývaru/vody, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky třtinového cukru, 70 g strouhaného cheddaru, hrst čerstvé petržele.
1 vejce na potření, semínka na posypání (kmín, sezamová semínka, lněná semínka, trocha soli).
Dip: 70 g bílého jogurtu řeckého typu, 100 g hummusu (k zakoupení zde: Hummus s čerstvou petrželí 170 g nebo Hummus s kurkumou a římským kmínem 170 g).
Naše výrobky použité v receptu
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, sůl, změklé máslo a trochu propracujeme. Přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho potravinářské folie a necháme uležet v lednici alespoň půl hodiny.
- Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Houby namočíme na chvíli do vlažné vody.
- Na pánvi rozpálíme olej a vložíme mleté maso. Maso rozprostřeme po celé pánvi a zprudka restujeme (na nejvyšší stupeň), aby se ihned odpařovala voda a maso se nedusilo. Jakmile se voda odpaří a maso se začne lehce připékat, přidáme cibuli, tymián, kmín, sůl a pepř a chvíli restujeme společně. Poté přidáme houby, cukr a přilijeme vývar a sójovou omáčku. Necháme zredukovat a nakonec vmícháme nastrouhaný cheddar a petržel. Promícháme. Směs necháme zcela vystydnout.
- Odleželé těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka požadované velikosti. My jsme dělali pirohy větší a k vykrájení jsme použili pokličku 🙂
- Na vykrojené kolečko naneseme doprostřed masovou směs a těsto překlopíme. Vidličkou umačkáme okraje. Pirohy skládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejce a posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dozlatova.
- Jogurt promícháme s hummusem a pirohy do dipu namáčíme.