Rubriky
Vegan Recepty Nakládané & Zavařené

Rybíz alá brusinky

Ingredience: (6 malých skleniček)

1 kg čistého rybízu (kuliček), 700 g třtinového cukru, 2 lžíce kyseliny citronové.

Koření: 5 hřebíčků, 2 badyány, 2 skořice, 1 černý kardamom.

Rum.


Postup:

  1. Do hrnce dáme rybíz.
  2. Přisypeme cukr, kyselinu citronovou a přidáme koření. Koření doporučuji dát do nějakého sítka nebo sáčku, aby se po uvaření snadno vyndalo.
  3. Ingredience v hrnci promícháme a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Vaříme asi 15-20 minut, dokud směs nezačne tmavnout a cukr karamelizovat. Během vaření občas sebereme pěnu.
  4. Objem se výrazně (asi o polovinu sníží), vyčkáme tedy na zredukování a poté odstavíme.
  5. Ihned plníme do skleniček a navrch každé skleničky přidáme lžíci rumu.
  6. Víčka pořádně utáhneme a necháme ve vodní lázni zavařit. Hrnec vyložíme látkou nebo utěrkou a na něj položíme skleničky. Naplníme vodou, aby byly skleničky ponořeny ze 2/3. Na mírném ohni zavaříme po dobu 20 minut.
  7. Poté skleničky ihned vyndáme a otočíme dnem vzhůru.
  • TIP: Zavařenina se skvěle hodí ke grilovanému masu, k paštice, kozím sýrům a samozřejmě i ke svíčkové omáčce 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here