Ingredience:
Těsto: 160 g hladké špaldové mouky, špetka soli, 1 lžička cukru moučka, 120 g studeného másla, 1 vejce prošlehané s 2 lžičkami vody.
Náplň: 500 g hrušek bez slupky, 130 g cukru krupice, 110 g másla.
Bílý jogurt a mletá skořice na posypání.
Postup:
- V míse promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a rukama vypracujeme drobenku. Poté přilijeme vejce prošlehané s vodou a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Hrušky bez slupky pokrájíme na tenké plátky (případně mohou být i mražené).
- Na pánvi (vhodnou pro pečení v troubě) necháme rozpustit máslo a cukr a necháme trochu zkaramelizovat. Poté přidáme hrušky a promícháme, aby se hrušky v karamelu obalily. Hrušky rozprostřeme po pánvi a necháme na mírném ohni vařit asi 15-20 minut, aby se voda z hrušek odpařila a zůstal jen rozpuštěný karamel.
- Mezitím vyválíme těsto (o průměru o 1 cm větší, než je pánev) a pomocí válečku ho přendáme na pánev a okraje lehce zamačkáme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut (dokud není povrch nazlátlý).
- Poté pánev opatrně vyjmeme z trouby a okraje odlepíme. Pánev přiklopíme talířem (větším než je pánev) a rychle obrátíme. Je nutné obrátit rychle, protože může vytéct šťáva, která se uvolnila při pečení.
- Na talíři necháme koláč chvíli vychladnout, aby šťáva ztuhla.
- Koláč lehce posypeme mletou skořicí.
- Podáváme s bílým jogurtem posypaném skořicí.