Ingredience: (1 porce)
Špenát: Hrst čerstvého špenátu, 1 lžička olivového oleje, sůl.
Topinka: 1 větší plátek chleba, 1 lžička olivového oleje, 1-2 lžíce Tapenáda ze sušených rajčat 170 g.
Suflované vejce: 2 vejce, sůl, olivový olej.
Dokončení: mikrobylinky, olivový olej na zakápnutí.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Vše na jedné pánvi. Na pánvi rozehřejeme olej a narychlo zarestujeme špenát. Osolíme. Zarestujeme jen aby povadl a hned ho vyndáme.
- Na zbylém oleji v pánvi opečeme plátek chleba z obou stran dozlatova.
- Vezmeme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky by měly zůstat vcelku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který lehce osolíme.
- Vezeme si formičku vysokou alespoň 5 cm, o průměru cca 8 cm a vymažeme ji zevnitř olejem.
- Na pánev dáme opět kapku oleje. Položíme formičku a do ní jemně rozprostřeme polovinu sněhu z bílků. Uděláme v něm malý důlek, do kterého přesuneme žloutky a přikryjeme druhou polovinou sněhu.
- Poté zapneme sporák a smažíme 4 minuty na středním/vyšším stupni. Bílek začne suflovat, tedy nabývat na svém objemu. Poté plochou obracečkou opatrně zajedeme pod formičku a rychle otočíme. Opět smažíme 4 minuty. Hotové vejce opatrně vyjmeme z formy.
- Na topinku naneseme vrstvu Tapenády ze sušených rajčat, rozprostřeme špenát a navrch položíme suflované vejce.
- Zakápneme ho olivovým olejem, ozdobíme čerstvými mikrobylinkami a můžeme se pustit do jídla.







