Ingredience:
500 g hladké mouky, 250 ml horké vody, 150 ml jogurtu 3,5 % tuku.
8 g sušeného droždí, lžička třtinového cukru, 1 lžička soli, 1 lžíce kuliček naloženého zeleného pepře, 1 lžíce kaparů.
Olej na vymazání formy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy.
- V hrnečku smícháme vodu, cukr a droždí a necháme vše rozpustit.
- V mouce uděláme důlek, do kterého dáme jogurt a směs vody s přísadami. Vařečkou nebo lžicí promícháme, přidáme sůl a vypracujeme relativně řídké těsto.
- Propracováváme pouze vařečkou/lžící). Těsto necháme na teplém místě 2-3 hodiny kynout.
- Poté zapracujeme do těsta kuličky pepře a nadrobno pokrájené kapary.
- Formu na chleba vymažeme olejem.
- Do takto připravené nádoby přendáme těsto, poprášíme polohrubou moukou a necháme ještě dalších 20-30 minut kynout. Poté provedeme podélný (celkem hluboký) řez přes celý chléb.
- Pečeme v předehřáté troubě na 250 °C po dobu 20 minut.
- Po vyjmutí z trouby vyklopíme a necháme vychladnout.