Rubriky
Recepty Pečivo

Žemle na burger se sezamovými semínky

Ingredience: (4 ks)

300 g hladké mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžička soli, 180 ml teplé vody.

Olej na vymazání mísy na kynutí.

1 vejce a sezamová semínka na posypání.


Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí a promícháme. Uprostřed uděláme důlek.
  2. Ve vodě necháme rozpustit sůl a cukr a poté nalijeme do důlku. Přilijeme olivový olej a vše v míse promícháme a vypracujeme těsto. Těsto by nemělo být moc řídké, mělo by se s ním dát dobře pracovat. (bulky tak budou pevnější). Těsto hněteme cca 5 minut.
  3. Na dobře pomoučněnou pracovní plochu vyndáme těsto a pomoučníme ho i na povrchu. 
  4. Uděláme bochánek a přendáme ho do lehce vymazané misky olejem na vykynutí. Dobře zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho vykynout na dvojnásobnou velikost.
  5. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněnou plochu a párkrát přeložíme těsto přes sebe.
  6. Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a vytvarujeme bulky (pokud se těsto lepí, klidně si opět pomoučníme plochu). 
  7. Bochánky by měly být pružné a jemné. Plech vyložíme pečícím papírem, bulky přendáme na papír, lehce je potřeme na povrchu olejem a zakryjeme potravinářskou fólií.
  8. Necháme podruhé vykynout cca 30 minut.
  9. Troubu rozehřejeme na 240 °C. 
  10. Bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 minut do zlatohněda.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here