Ingredience: (4 ks)
300 g hladké mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžička soli, 180 ml teplé vody.
Olej na vymazání mísy na kynutí.
1 vejce a sezamová semínka na posypání.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí a promícháme. Uprostřed uděláme důlek.
- Ve vodě necháme rozpustit sůl a cukr a poté nalijeme do důlku. Přilijeme olivový olej a vše v míse promícháme a vypracujeme těsto. Těsto by nemělo být moc řídké, mělo by se s ním dát dobře pracovat. (bulky tak budou pevnější). Těsto hněteme cca 5 minut.
- Na dobře pomoučněnou pracovní plochu vyndáme těsto a pomoučníme ho i na povrchu.
- Uděláme bochánek a přendáme ho do lehce vymazané misky olejem na vykynutí. Dobře zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho vykynout na dvojnásobnou velikost.
- Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněnou plochu a párkrát přeložíme těsto přes sebe.
- Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a vytvarujeme bulky (pokud se těsto lepí, klidně si opět pomoučníme plochu).
- Bochánky by měly být pružné a jemné. Plech vyložíme pečícím papírem, bulky přendáme na papír, lehce je potřeme na povrchu olejem a zakryjeme potravinářskou fólií.
- Necháme podruhé vykynout cca 30 minut.
- Troubu rozehřejeme na 240 °C.
- Bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 minut do zlatohněda.