Rubriky
Velikonoční Recepty Pečivo Dezerty & Sladké

Velikonoční kynutý věnec s nakládanou pomerančovou kůrou

Ingredience:

700 g hladké mouky, 300 ml mléka, 140 g rozpuštěného vlažného másla, 140 g cukru krupice, 8 g sušeného droždí, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička muškátového oříšku, nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka soli.

130 g nakládané sladké pomerančové kůry.

1 vejce na potření.


Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku. Přisypeme cukr, sušené droždí, špetku soli a přistrouháme muškátový oříšek a citronovou kůru.
  2. Ve středu vytvoříme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a přidáme vejce.
  3. Těsto zpracujeme. Ručně hněteme asi 10 minut.
  4. Přidáme nakládanou pomerančovou kůru a ještě chvíli prohněteme. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
  5. Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 2 hodiny kynout. 
  6. Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme dlouhý váleček (jako na vánočku, ale tlustší). Válečky spolu jednoduše smotáme kolem dokola a vytvoříme věnec.
  7. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme ho utěrkou a necháme ještě 30 minut nakynout.
  8. Troubu si rozehřejeme na 180 °C, nakynutý věnec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Věnec dáme do trouby a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 40 minut.

TIP: Kousky věnce jsou výborné s máslem a navrch můžeme ještě přidat kandovanou pomerančovou kůru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here