Rubriky
Velikonoční Recepty Dezerty & Sladké

Velikonoční sladký závin s nakládanou kůrou

Ingredience:

Těsto: 400 g hladké mouky, 70 g cukru krupice, 4 g sušeného droždí, špetka soli, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 150 ml mléka, 85 g rozpuštěného vlažného másla, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu.

Plňka: 100 g celých mandlí, 100 g vlašských ořechů, 100 g brusinek, 130 g Nakládaná sladká pomerančová kůra 130 g nebo Nakládaná sladká citronová kůra 130 g.

1 lžíce oleje na potření těsta.

Na povrch: 1 vejce na potření povrchu, 35 g celých mandlí.


Postup:

  1. Ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Vypracujeme bochánek a dáme ho do mísy, kterou jsme lehce vytřeli olejem. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 4 hodiny kynout.
  2. Mezitím připravíme plňku. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo. Dáme do misky a přidáme celé brusinky a nakládanou kůru. Promícháme.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát (velikost záleží na velikosti formy, do které ho budeme vkládat).
  4. Na plát rozprostřeme rovnoměrně plňku až do krajů a těsto svineme do rolády.
  5. Silikonovou formu na bábovku vytřeme olejem a roládu do ní přemístíme. Pokud je roláda trochu delší, nevadí. Okraje překryjeme přes sebe a spojíme je k sobě.
  6. Formu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nakynout.
  7. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
  8. Vykynutý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
  9. Formu vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 45 minut (pro jistotu špejlí zkontrolujeme, zda je vnitřek upečený – špejle musí zůstat po vytáhnutí suchá).
  10. Věnech necháme vychladnout, vyklopíme a krájíme plátky.

TIP: Plátky můžeme ještě potřít máslem a džemem, ale výborný je i samotný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here