Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 6 lžiček cukru krystal, 2 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, 300 ml vlažného mléka, 6 lžic olivového oleje.
Na potření: 1 vajíčko.
Máslo na vymazání formy.
Postup:
- Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. K jednomu kraji nasypeme cukr, k druhému sůl. V prostředku uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko a olivový olej.
- Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat mléko a olej s moukou a solí a cukrem.
- Těsto přesuneme na vál. Rukama vypracujeme pružné a jenom mírně lepivé těsto.
- Pomocí pomoučených rukou vytvarujeme z těsta bochánek a vložíme ho do mísy na vykynutí.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 8 částí a vytvarujeme bochánky, které vyskládáme do vymazané formy těsně vedle sebe.
- Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme kynout ještě 30 minut kynout, aby zvětšily svůj objem.
- Bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do rozehřáté trouby na 230 °C.
- Pečeme 10 minut, poté stáhneme troubu na 200 °C a pečeme dalších 10-15 minut do zlatohnědého zbarvení.