Ingredience: (3 porce)
Polévka: 500 g brokolice, 200 g celeru bulva, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 35 g másla, 1 plná lžička koření Ras el Hanout 40 g, sůl dle potřeby, 2 lžíce ume-octa (nebo jablečného octa).
Arašídy: 40 g arašídů, 1/2 lžičky olivového oleje, špetka soli.
Petrželový olej: 30 g listové petržele (i se stonkem), 100 ml olivového oleje.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- V malém hrnci přivedeme k varu vodu a petržel v ní krátce spaříme. Poté ji hned přendáme do ledové vody, osušíme a rozmixujeme s olejem. Přecedíme přes jemné sítko.
- Arašídy dáme na rozpálenou pánev, zakápneme olejem, přidáme špetku soli a zprudka orestujeme. Necháme je vychladnout a nasekáme nahrubo.
- Celer očistíme, oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Brokolici zbavíme košťálu a růžičky ještě rozpůlíme. Ve vroucí osolené vodě zeleninu uvaříme do měkka.
- Uvařenou zeleninu scedíme (Pozor! Zeleninový vývar si necháme) a ihned vložíme do ledové vody, aby si brokolice zachovala barvu. Poté ji opět scedíme a přilijeme k ní 100 ml zeleninového vývaru a 100 ml smetany. Přidáme máslo, koření Ras el Hanout, osolíme a rozmixujeme do hladka. Poté přilijeme ume-ocet a polévku krátce ještě prohřejeme.
- Polévku podáváme s opraženými arašídy a zakápnutou petrželovým olejem.