Ingredience: (2 bochníky)
Základ: 150 g vlašských ořechů, 100 g ovesných (žitných vloček), 350 ml horké vody.
Těsto: 400 g hladké pšeničné mouky, 100 g žitné mouky, 8 g sušeného droždí, 250 g vlažné vody, 20 g soli.
Postup:
- Ořechy opražíme na suché pánvi a poté pokrájíme nadrobno. Necháme vychladnout. Ořechy dáme do mísy, přidáme vločky a zalijeme horkou vodou. Promícháme, přikryjeme a nechám 2 hodiny odpočinout (všechna voda se nasaje do ořechů a vloček).
- Do mísy přejeme obě mouky, přidáme droždí, sůl a vodu. Přidáme ořechový základ a vypracujeme těsto.
- Těsto necháme 30 minut kynout, poté ho propracujeme a vytvoříme dva bochníky, které přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších min. 30 minut.
- Do spodní části trouby vložíme pekáček s vodou a troubu předehřejeme na 220 °C.
- Nakynuté chleby na povrchu dvakrát nařízneme a vložíme do trouby na 10 minut. Poté troubu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Chleby necháme před podáváním vychladnout.
TIP: Plátky chleba doporučujeme potřít Tapenáda ze sušených rajčat 170 g nebo Tapenáda ze zelených oliv 170 g a podávat se sýrem.