Rubriky
Recepty Pečivo

Ořechový chléb

Ingredience: (2 bochníky)

Základ: 150 g vlašských ořechů, 100 g ovesných (žitných vloček), 350 ml horké vody.

Těsto: 400 g hladké pšeničné mouky, 100 g žitné mouky, 8 g sušeného droždí, 250 g vlažné vody, 20 g soli.


Postup:

  1. Ořechy opražíme na suché pánvi a poté pokrájíme nadrobno. Necháme vychladnout. Ořechy dáme do mísy, přidáme vločky a zalijeme horkou vodou. Promícháme, přikryjeme a nechám 2 hodiny odpočinout (všechna voda se nasaje do ořechů a vloček).
  2. Do mísy přejeme obě mouky, přidáme droždí, sůl a vodu. Přidáme ořechový základ a vypracujeme těsto.
  3. Těsto necháme 30 minut kynout, poté ho propracujeme a vytvoříme dva bochníky, které přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších min. 30 minut.
  4. Do spodní části trouby vložíme pekáček s vodou a troubu předehřejeme na 220 °C.
  5. Nakynuté chleby na povrchu dvakrát nařízneme a vložíme do trouby na 10 minut. Poté troubu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
  6. Chleby necháme před podáváním vychladnout.

TIP: Plátky chleba doporučujeme potřít Tapenáda ze sušených rajčat 170 g nebo Tapenáda ze zelených oliv 170 g a podávat se sýrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here