Rubriky
Polévky Recepty

Cibulačka s parmazánem

Ingredience: (6 porcí)

1 kg cibule, 6 snítek čerstvého tymiánu, 3 lžíce másla, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce marmelády (rybízové, malinové), 1 lžička tmavého třtinového cukru, 1,2 l vývaru, sůl, pepř, 1 lžíce jablečného octa.

30 g strouhaného parmazánu.

Čerstvá pažitka na ozdobu.


Postup:

  1. Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
  2. V hrnci necháme rozpustit máslo a vsypeme cibuli a celé snítky tymiánu.  Zlehka promícháváme, dokud cibule nezesklovatí (ztratí polovinu svého objemu). 
  3. Vlijeme víno, promícháme a necháme ho zcela odpařit.
  4. Poté necháme restovat ještě dalších cca 40 minut, během kterých občas promícháme. Pokud se začne cibule lehce připalovat, přiklopíme hrnec na chvíli pokličkou (po zapaření se připálení pustí) a poté připáleninu zamícháme do cibule (připálenina by měla mít hnědou zkaramelizovanou chuť, nikoliv černou a přepálenou).
  5. Poté co je cibule zkaramelizovaná a má hnědou barvu, přidáme třtinový cukr a marmeládu.
  6. Cukr a marmeládu za občasného promíchání necháme rozpustit a poté vlijeme vývar. Osolíme, opepříme. Necháme vařit na mírném ohni asi 30 minut. Dochutíme octem, případně ještě dosolíme.
  7. Hotovou polévku nalijeme do zapékacích mističek a povrch přikryjeme vrstvou strouhaného parmazánu.
  8. Dáme do předehřáté trouby na 200 °C zapéct asi na 10 minut (dokud povrch nezezlátne).
  9. Ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme s křupavou bagetkou nebo tortilovými chipsy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here