Ingredience: (4 porce)
Základ: 1 litr vývaru, 900 g zelené cukety (zbavené jádřince), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, 100 ml smetany na vaření 12%, 2 snítky oregana, 2 snítky majoránky.
Koření: kurkuma, zázvor, garam masala, muškátový oříšek, pepř, sůl.
Dohotovení: 2 krajíce chleba, 1 lžíce olivového oleje, slunečnicová a dýňová semínka, uzená červená paprika, pažitka, oregano.
Postup:
- Cuketu, cibuli a česnek pokrájíme na malé kousky a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme kořením a zakápneme olivovým olejem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova až hněda (asi 20 minut).
- Opečenou zeleninu vložíme do vývaru, přidáme čerstvé oregano a majoránku a rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu a dle potřeby dosolíme.
- Chleba nakrájíme na malé kostičky a na kapce olivového oleje opražíme.
- Semínka dáme na suchou pánev, lehce posypeme červenou paprikou a opražíme.
- Polévku servírujeme na talíř s chlebovými krutony, posypanou semínky a nasekanou pažitkou a oreganem.