Ingredience:
550 g hladké pšeničné mouky, 400 g zelené cukety zbavené jádřince.
8 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru krystal, 3 lžíce olivového oleje, 100 g polotučného mléka, 2 lžíce jogurtu.
Olej a mouka na vymazání formy.
Postup:
- Cuketu nastrouháme na jemné nudličky. Vodu nevymačkáváme.
- V hrnečku ohřejeme mléko na pokojovou teplotu, přidáme cukr a droždí. Promícháme a necháme asi 10 minut, dokud se nevytvoří kvásek.
- Kvásek smícháme s nastrouhanou cuketou a 400 g mouky. Přidáme jogurt, olivový olej a sůl. Promícháme a vytvoříme řidší těsto.
- Těsto necháme cca 1 hodinu vykynout. Poté přidáme zbylé množství 150 g mouky a opět promícháme.
- Necháme další 1 hodinu vykynout.
- Na pomoučněnou pracovní plochu vyndáme těsto. Těsto roztahujeme a zpět ho skládáme do středu. Tak uděláme několikrát a nakonec složíme tak, abychom měli tvar pečící formy. My máme keramickou o velikosti 30 x 15 cm, proto jsme těsto složili do obdélníkového tvaru.
- Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dalších 30 minut nakynout.
- Troubu si předehřejeme na 230 °C.
- Vykynuté těsto podélné u okraje trochu nařízneme, aby chléb při pečení neprasknul. Povrch můžeme lehce posypat moukou.
- Pečeme v předehřáté troubě 15 minut na 230 °C a poté 25 minut na 200 °C.