Rubriky
Recepty Pečivo

Cuketový chléb

Ingredience:

550 g hladké pšeničné mouky, 400 g zelené cukety zbavené jádřince.

8 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru krystal, 3 lžíce olivového oleje, 100 g polotučného mléka, 2 lžíce jogurtu.

Olej a mouka na vymazání formy.


Postup:

  1. Cuketu nastrouháme na jemné nudličky. Vodu nevymačkáváme.
  2. V hrnečku ohřejeme mléko na pokojovou teplotu, přidáme cukr a droždí. Promícháme a necháme asi 10 minut, dokud se nevytvoří kvásek.
  3. Kvásek smícháme s nastrouhanou cuketou a 400 g mouky. Přidáme jogurt, olivový olej a sůl. Promícháme a vytvoříme řidší těsto.
  4. Těsto necháme cca 1 hodinu vykynout. Poté přidáme zbylé množství 150 g mouky a opět promícháme.
  5. Necháme další 1 hodinu vykynout.
  6. Na pomoučněnou pracovní plochu vyndáme těsto. Těsto roztahujeme a zpět ho skládáme do středu. Tak uděláme několikrát a nakonec složíme tak, abychom měli tvar pečící formy. My máme keramickou o velikosti 30 x 15 cm, proto jsme těsto složili do obdélníkového tvaru.
  7. Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dalších 30 minut nakynout.
  8. Troubu si předehřejeme na 230 °C.
  9. Vykynuté těsto podélné u okraje trochu nařízneme, aby chléb při pečení neprasknul. Povrch můžeme lehce posypat moukou.
  10. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut na 230 °C a poté 25 minut na 200 °C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here